top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Yksityisautoilu tekee Vantaasta ahtaan ja hitaan melupesän


Kuvassa Jiri Mäntysalo nojaamassa bussipysäkkiin ja kuvan päällä sitaatit tekstistä.

Ainoa mahdollisuus kehittää liikkuvuudeltaan järkevää ja viihtyisää Vantaata on pohjata sen liikennesuunnittelu joukkoliikenteeseen ja kevyeen liikenteeseen.


Eri puolilla Vantaata käydään tällä hetkellä kovaa keskustelua parkkipaikoista ja joidenkin mielestä niitä tulee olla kaupungissamme jopa enemmän. Olen tästä eri mieltä, sillä parkkipaikkojen rakentaminen palvelee etupäässä yksityisautoilua, jonka vaikutukset liikenteen sujuvuuteen, viihtyvyyteen ja ympäristöön ovat kuormittavat.


Liikkuvuuden parantamisen avainasemassa Vantaalla on kaavoitus. Muuttamalla kaavoitusta ja kaupunkisuunnittelua joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen ehdoilla voidaan luoda sujuvampia reittejä ja asukaslähtöisempiä asuinympäristöjä. Vantaan on siis pidettävä kiinni kaavoitusoikeudestaan – sitä ei pidä luovuttaa grynderien ohjailtavaksi.


Asukkaiden yhdenvertaisuuden parantamiseksi tulee pääkaupunkiseudulla aloittaa kokeilu joukkoliikenteen maksuttomuudesta. Se voidaan aloittaa vaiheittain koskemaan aluksi vaikka lapsiperheitä ja pienituloisia. Kokonaisvaikutukset huomioiden joukkoliikenteen maksuttomuus maksaa isolta osin itsensä takaisin.


Joukkoliikenteen kehittämisen ohella on tärkeää torjua asuinalueiden eriytymistä, avata uusia työpaikkoja, turvata lähipalvelut, estää ilmastokriisiä sekä suojella luonto- ja kulttuuriympäristöjä. Nämä kaikki asiat edistävät yhdessä toinen toistaan.

33 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page