top of page
Etsi
  • Kirjoittajan kuvaJiri Mäntysalo

Vaalinäkyvyys ei ole demokratiaa nähnytkään


Pöydällä punainen kello.

Väitetään, että tulevissa kuntavaaleissa kamppaillaan siitä, kuka hoitaa yhteisiä asioitamme parhaiten. Näin selvä ei tämä asia ikävä kyllä ole. Kyse on valtataistelusta erilaisilla intresseillä. Toisten intresseissä on kuntien demokratisoiminen ja asukkaiden hyvinvointi – joillakin taas omat ja kaverien edut.


Politiikkaa tutkimalla nykyisten porvarillisten päättäjien rooli kuntatalouksien heikentämisessä, lähipalveluverkoston tuhoamisessa ja eriarvoisuuden nousussa on päivänselvää. Silti vaaleja käydään kuitenkin mielikuvilla ja näkyvyydellä – jotka molemmat ovat myös kovaa politiikkaa. Lähes kaikki isot mediat Suomessa ovat yksityisten yritysten omistuksessa, jossa johdon arvot antavat suuntaviivoja ja paineita median toiminnalle. Ei ole sattumaa, että isot yksityiset mediat ovat myötämielisiä oikeistolle, kun johtoryhmät on täynnä oikeistolaisia.


Ei ole sattumaa, että isot yksityiset mediat ovat myötämielisiä oikeistolle, kun johtoryhmät on täynnä oikeistolaisia.

Aina tämä asenteellisuus ei näyttäydy median seuraajalle heti tai selvästi. Se on havaittavissa parhaiten siinä, miten asiat muotoillaan ja ketkä päästetään ääneen. Esimerkiksi hetki sitten Maaseudun tulevaisuus järjesti vaalitentin - neljän oikeistopuolueen puheenjohtajille! Kyseessä on vain yksi esimerkki isojen medioiden vallankäytöstä ja näkökulmien tarkoituksellisesta yksipuolistamisesta.


Lähes kaikkien vaalisisältöjen paikat on varattu samoille vanhoille naamoille, joita näkee uutisissa jo muutenkin ympäri vuoden.

Julkiselta palvelulta, Yleisradiolta, tulee odottaa enemmän ja parempaa. Valitettavasti myös Yle on tehnyt selvää jakolinjaa eduskuntapuolueiden ja eduskunnan ulkopuolisten puolueiden välille, joka määrittää pitkälti uutisissa, ohjelmissa, artikkeleissa ja muissa vaalisisällöissä puolueen saaman näkyvyyden tason. Pienempien puolueiden ja niiden ehdokkaiden on hankalaa saada omaa näkemystään keskusteluun, kun lähes kaikkien vaalisisältöjen paikat on varattu samoille vanhoille naamoille, joita näkee uutisissa jo muutenkin ympäri vuoden.


Olen melko uusi vantaalainen enkä osaa suorilta sanoa, miten täällä vaikka paikallismediat toimivat vaalien aikaan. Nähtäväksi jää – toivottavasti sen suhteen ei aiheudu pettymystä kuten nykyinen vantaalainen paikallispolitiikka on aiheuttanut!

22 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page