top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Sitkeää työtä ja tekemistä - yhdistystoiminta uuteen nousuun

Synkkiä arvioita poliittisen nuorisotoiminnan tulevaisuudesta annetaan aina tietyin väliajoin. Lisäksi monet sanovat, että yhdistystoiminta ylipäätään ei ole enää vetovoimaista tai vaikuttavaa ja siksi kaivataankin enemmän kansalaisliikkeitä kuin järjestöjä. Mutta hyvä on pohtia sitä, mikä itsessään siinä yhdistysmuotoisessa toiminnassa on sellaista, mitä ei koeta mukaansa tempaavana?


Yhdistyksen vastuutehtävissä mukana oleminen on hieman erilaisempaa kuin kansalaisliikkeessä, sillä yhdistyksen on noudatettava yhdistyslakia ja sääntöjä, mikä tuo toimintaan hieman ”virallisuutta”. Niillä vuosikokouksilla, pöytäkirjoilla ja vaikka toimintasuunnitelmilla on kuitenkin tärkeä rooli yhdistyksen toiminnan kannalta eikä yhdistyslain ja sääntöjen määräämiä käytänteitä kannata siksi väheksyä.


Kaikella ”viralliseksi” ja ”byrokraattiseksi” koetulla pidetään huolta siitä, että toiminta on organisoitua ja järjestäytynyttä. Ne eivät ole takeita siitä, että toiminta etenee sujuvasti – siihen vaikuttaa moni muukin asia – mutta ne luovat jonkinlaista selkärankaa.Yhteistyötä ja erilaisten ihmisten laajaa huomioimista


Yhdistystoiminnasta on tarpeen tehdä houkuttelevaa ja sen saavuttamiseksi tarvitaan monipuolista ja inklusiivista matalan kynnyksen toimintaa, joka ottaa huomioon ihmisten erilaiset lähtökohdat ja kunkin aihealuuen tuntemuksen eri tasot. Keskustelu- ja yleisötilaisuuksistakin on mahdollista saada eri kohderyhmille sopivia moniäänisten näkökulmien esittämisellä, alustajien ja keskustelijoiden mielenkiintoisella tyylillä sekä keskusteluun ja osallistumiseen tsemppaavalla kannustuksella. Tärkeintä on, että toiminnassa näkyy hyvä fiilis ja järjestäjäporukoista välittyy korkea yhteishenki. Tämä huokuu positiivisena reaktiona myös muihin osallistujiin ja saattaa herättää kipinän hypätä itsekin mukaan järjestämään toimintaa.


Tämä koskettaa myös poliittisia nuorisojärjestöjä. Vaikka toimiminen nuorisojärjestössä on erilaista kuin käsityöporukassa, niin kaikki tarvitsevat toiminnan kehittämiseen uutta jäsenistöä. Jäsenhankinnassa kaikille eri kohderyhmille on voitava perustella, miten juuri tämä yhdistys on sopiva sinulle.


Parhaimmillaan yhdistysten ja kansalaisliikkeiden yhteistyö on vaikuttavuutta edistävää.

Totta kai kansalaisliikkeetkin ovat tärkeitä ja erittäin tarpeellisia. Jopa niin tarpeellisia, että tilausta niille olisi nyt enemmän, mitä itse liikkeitä on. Juttu on kuitenkin niin, ettei toimiminen yhdistyksessä ja liikkeessä ole toisiaan poissulkevia asioita ja yhdistystoimijat voivat olla aktiiveja myös liikkeissä, niin kuin monet ovatkin. Huomionarvoinen kysymys on, miten erilaiset liikkeet ja yhdistykset toimivat yhdessä. Parhaimmillaan yhdistysten ja kansalaisliikkeiden yhteistyö on vaikuttavuutta edistävää; yhdistykset kokoavat voimiaan liikkeiden kanssa yhteisen asian puolesta ja liikkessä aktiiviset löytävät vaikuttamisen kanavat yhdistyksistä.


Yhdistysten ja kansalaisliikkeiden varsinainen yhteistyö tosin edellyttää, että liikkeessä on mukana muita ihmisiä, jotka eivät ole olleet aktiiveina yhteistyössä mukana olevissa yhdistyksissä. Sekään ei tietenkään ole mitenkään epätavallista, että yhdistykset itsessään päättävät tehdä yhteistyötä keskenään ja muodostaa liikkeen, johon kutsua mukaan porukoiden ulkopuolisia toimijoita.Yhdessä meillä on voimaa


Kaikki me nykyiset yhdistystoimijat tietenkin toimitaan vahvasti sen eteen, että yhdistystoiminnan uusi tuleminen saapuu ja yhä useampi löytää itselleen mielekkään ja luontevan tekemisen paikan yhdistyksistä. Tehtävää on myös siinä, että meidän aktiivisten ja sitoutuneiden yhdistysaktiivien tulee yhdessä muuttaa niitä käytäntöjä ja asenteita, jotka ovat antaneet etenkin monelle nuorelle yhdistystoiminnasta sellaisen mielikuvan, että se on nyt vaan sellaista pönötystä ja jokaiseen kokoukseen tarvitaan kalvosulkeiset ja pukukoodi. Tällaista ei saa päästä tapahtumaan, sillä se vaurioittaisi vakavasti jokaisen yhtäläisiä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia sekä kansalaisyhteiskuntaa.


Yhdistystoiminta on solidaarisuutta ja yhdessä etenemistä päämääriä kohti.

Uskon myös vahvasti siihen, että poliittisen nuorisotoiminnan tulevaisuus häämöttää lupaavana. Nyt elämme välivaiheessa, jonka aikana työtä on vain sitkeästi jatkettava, vaikka resursseja saattaisi ajoittain tuntua olevan liian vähän.


Yhdistystoiminta on solidaarisuutta ja yhdessä etenemistä päämääriä kohti. Se on vastalause egoismille ja harvainvallalle. Ruohonjuuresta se muutos lähtee ja sen vaikuttavuus on ihan siitä yhteisestä tekemisestä ja voimasta kiinni.
23 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page