top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Ratikan reitti on puutteellinen


Kuvassa Vantaan ratikan esitetty reitti karttapalvelussa.
Ratikan esitetty reitti. Kuvankaappaus kartta.vantaa.fi-nettisivulta.

Vantaalle suunnitellun ratikan esitetty linjaus kulkisi Mellunmäestä Länsimäen, Vaaralan, Hakunilan, Tikkurilan ja kauppakeskus Jumbon kautta Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Reittisuunnitelma on nähtävillä Vantaan karttapalvelussa osoitteessa kartta.vantaa.fi.


Hankkeena ratikka on tervetullut, sillä Vantaan kokoisessa kaupungissa joukkoliikenteen parantamiseen tähtäävät hankkeet tulevat tarpeeseen. Ratikan lisäksi Vantaalla tarvittaisiin kaavoituspolitiikkaan isoa muutosta, jolla liikkumisen painopiste asetetaan joukkoliikenteeseen ja kevyeen liikenteeseen sekä tavoitteeksi yksityisautoilun vähentäminen. Perusteet tähän löytyvät, sillä ympäristökriisin torjunta vaatii kunnilta uudenlaisia ratkaisuja. Vantaalaisia paremmin palvelevaa on kattava ja ketterä joukkoliikenne eikä parkkipaikkojen lisärakentaminen.


Ratikan reittiä ei voi perustella ainoastaan sillä, että kaupunki haluaa auttaa Jumbon kauppakeskusta voiton maksimoinnissa ja kulutusjuhlassa.

Linjareitissä sen sijaan on parannettavaa, sillä esitetty reitti menee Tikkurilasta lentoasemalle, vaikka Helsinki-Vantaata varten liikennöivät varsin kattavasti lentokenttäjunat. Ratikan reittiä ei voi perustella ainoastaan sillä, että kaupunki haluaa auttaa Jumbon kauppakeskusta voiton maksimoinnissa ja kulutusjuhlassa. Tämän lisäksi esitetty reitti jättää ulkopuolelleen monia alueita, kuten Simonkylän ja koko Länsi-Vantaan, joiden saavutettavuutta ratikka muuten parantaisi selvästi.


On todella hyvä, että ratikasta järjestetään joulukuussa alueellisia esittely- ja keskustelutilaisuuksia Vantaalla. Toivottavasti suunnitteluprosessissa ollaan avoimia myös linjareittiä koskeville kommenteille. Ratikka on sen verran kauaskantoinen hanke, että mahdollisimman huolellisesti suunniteltu linjareitti osana joukkoliikenteen kokonaisuutta on äärimmäisen tärkeää.

362 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page