top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Puheeni Tammisaaren punavankileirin muistomerkillä 27.1.2023


Punaiset ruusut muistomerkillä.

Hyvät toverit!


105 vuotta luokkasodan syttymisen jälkeen kokoonnumme tänne kunnioittaaksemme sodassa ja valkoisessa terrorissa kuolleita punaisia. Tässä Tammisaaren muistomerkin lähelle sodan jälkeen perustetulle Tammisaaren vankileirille suljetut toverit kuolivat nälkään ja sairauksiin. Nykytiedon mukaan kuolleita oli noin 3200. Lahtarien terrori oli silmitöntä ja epäinhimillistävää. Vankileirillä kuolleet haudattiin tälle paikalle, jossa nyt olemme.


Vielä 105 vuotta Suomen luokkasodan syttymisen jälkeen emme ole lähelläkään väkivallatonta maailmaa. Elämme ilmapiirissä, jossa sotia pyritään oikeuttamaan milloin milläkin perusteella ja jossa diplomatialle, dialogille ja rauhanpolitiikalle ei anneta mahdollisuutta, vaikka historia on osoittanut, että rauhaa ei saada sotimalla. Tällaisen ilmapiirin ovat politiikot ja kenraalit aikaansaaneet sekä onnistuneet hämäämään monia ihmisiä tukemaan järjetöntä asevarustelua ihmisten toimeentulon ja palveluiden kustannuksella. Aseteollisuus ja suurvaltojen eliitti tarvitsevat sotia edistääkseen imperialistisia pyrkimyksiään. Eikä ole sattumaa, että suurvallat eivät halua käydä sotia omalla maaperällään.


Tänä päivänä ydinaseet ovat kehittyneet niin voimakkaiksi ja niitä on maailmassa niin merkittävästi, että niillä voidaan hävittää elämä koko maapallolta. Mitä muita perusteluja ydinaseriisunta kaipaa?


Hyvät toverit!


Punaiset taistelivat oikeudenmukaisen maailman ja työläisen unelman, sosialismin eteen. Tänä päivänä kapitalismin ja Naton sotapropagandan jyllätessä meidän on jatkettava työtä punaisten tavoitteiden eteen. Kapitalismi ja militarismi eivät ole avaimia reiluun yhteiskuntaan tai edistyksen maailmaan. Todellisuudessa nämä avaimet ovat rauhanpolitiikka ja sodanvastaisuus, vallan ja varallisuuden demokraattinen uusjako, yhdenvertaisuus sekä luonnon ja ympäristön suojeleminen.


Siteeraan lopuksi punaisten Kansanvaltuuskunnan helmikuussa 1918 laatiman perustuslakiesityksen johdantoa: “Ainoastaan työväenluokan uudestirakentava työ, sen vallankumouksen siunattujen saavutusten turvaaminen, sen oikeuden ja ihanteiden toteuttaminen, voi auttaa kansamme kauniimpaan tulevaisuuteen.”


Kiitos!

23 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page