top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Puheeni Loppu Turkin rasismille -mielenosoituksessa 29.8.


Kuvassa Loppu Turkin rasismille -mielenosoitukseen osallistujia ja banderolleja Helsingin Senaatintorilla 29.8.2021.

Hyvät toverit ja kanssa-aktivistit!


Kiitän mahdollisuudesta puhua täällä tänään, ja kiitän tämän mielenosoituksen järjestäjiä tärkeästä aloitteesta, joka kuuluu Loppu Turkin rasismille. SKP ja Kommunistinuoret tervehtii tätä mielenosoitusta ja yhtyy tämän miekkarin tavoitteisiin ja toimintakutsuun.


Antirasismi ja syrjinnän ja sorron lopettaminen, jota me täällä peräänkuulutamme, on yhtä tärkeä ja yhteennivoutuva kärki kuin rauha. Siksi ne eivät tietenkään sulje toisiaan pois vaan antirasistinen rauhantyö kokonaisuutena on valtavan tärkeä ja esilläpidettävä linja. Rasismi on sekä henkilökohtaisella että kansan tasolla hyökkäystä ihmisoikeuksia, turvallisen, rauhanomaisen elämisen oikeutta ja koskemattomuutta vastaan. Tämä meidän yhteinen julistus Loppu Turkin rasismille on sellainen, johon toivon koko ihmiskunnan, kaikkien kansojen yhtyvän. Rasismi ja sorto kansaa ja vähemmistöjä kohtaan ei ole koskaan ollut jonkun toisen kansan parhaaksi, vaikka monien imperialististen valtioiden johtajat lietsovat sotaa ja hyökkäyksiä rasistisilla motiiveilla ja keinoilla.


Afganistanin ajankohtaisen tilanteen yhteydessä Suomessa keskusteltiin, että mikä on se Suomen vastuu. Siinä Afganistanin kontekstissa se on mielestäni hyvin selvä, sillä Suomi on osallistunut sotilaallisiin operaatioihin. Kurdikansan kokeman rasismin ja sorron kontekstissa Suomen vastuu on ennen kaikkea humaaninen ja internationalistinen.


Suomen tulee voida ottaa kantaa ja osoittaa solidaarisuutta sorrettuja kansoja kohtaan ympäri maailmaa ilman poliittisia pelkoja joidenkin sopimusten rikkomisesta. Poliitikkojen ei siis pidä sitoutua sellaisiin käytäntöihin tai sopimuksiin, jotka ainakin henkisesti sitovat käsiä rauhan, solidaarisuuden ja ihmisyyden puolustamisessa.


Itse olen sitä mieltä, että kurdien tukeminen ei saa jäädä solidaarisuuden osoittamiseksi puheissa, vaan ulkopoliittisesti Suomen on voimistettava yhteistyötä kurdiliikkeen kanssa yhteisessä pyrkimyksessä kohti turvallisia elinympäristöjä ja pysyvää rauhaa Kurdistanissa. Viime aikoina olen tutustunut Ahvenanmaa-esimerkkiin rauhan aikaansaamisessa ja konfliktien ennaltaehkäisyssä. Ahvenanmaan esimerkkiä on hyödynnetty kansainvälisesti, aina paikallisesti soveltaen, enemmän kuin olisin itse arvannutkaan. Tämäkin näkökulma tuo Suomen humaanin vastuun ja sillanrakennuksen politiikan entistä tarpeellisemmaksi.


***


The anti-racism and the end of discrimination and oppression that we are calling for here is as important and intertwined focus as peace. Therefore, of course, they are not mutually exclusive, but anti-racist peace work as a whole is a hugely important line. Racism is an attack on human rights, the right to a secure, peaceful life and integrity, both on a personal and people's level. This joint declaration of ours to end Turkey's racism is one, that I hope all of humanity, all nations, will unite. Racism and repression against the people and minorities has never been fruitful for some another people, even though the leaders of many imperialist states incite war and attacks by racist motives and means.


With these words, Communist Party of Finland and Communist Youth of Finland greets this protest.


Jiri Mäntysalo puhumassa Loppu Turkin rasismille -mielenosoituksessa Helsingin Narinkkatorilla 29.8.2021.
Kuva: Heikki Ekman.

14 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page