top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Puheeni "Ei olla rähmällään Turkin edessä" -mielenosoituksessa 1.10.2022


Jiri Mäntysalo puhumassa Eduskuntatalon portailla kurdimielenosoituksessa 1.10.2022.
Kuva: Kirsti Kangas.

Ystävät, toverit, aktivistit!

On surullista, että tämän mielenosoituksen ydinviesti "Ei olla rähmällään Turkin edessä" on niin tarpeellinen ja ajankohtainen. Sillä juuri siltä Suomen toiminta Nato-prosessissa on vaikuttanut - Turkille on annettu jalansijaa Suomen asioihin, vaikka päättäjät toistelevatkin kuinka muiden maiden tekemällä painostuksella ei ole vaikutusta Suomelle. Ja juuri siksi kaikki työ ja aktivismi Turkin harjoittamaa painostamista ja kurdivihamielistä politiikkaa vastaan sekä rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta on tehtävä. Juuri siksi tämäkin mielenosoitus on todellakin tarpeen.


Mä olen Jiri Mäntysalo, SKP:n varapuheenjohtaja ja mä olen kansainvälisen kurdiliikkeen kanssa samaa mieltä, että Turkin sotaiselle toiminnalle ja nationalismille on saatava loppu. Solidaarinen tervehdys koko Suomen kommunistisen puolueen puolesta!


Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on läpeensä militaristista ja epädemokraattista. Tämän päivän Suomessa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ei saisi edes keskustella, jos ei ole korkeaa virkaa Puolustusvoimissa tai työpaikkaa Ulkopoliittisessa instituutissa.

Mun mielestä Suomen ulkopolitiikan kärjet pitäisi nyt olla: rauha Kurdistaniin ja rauha maailmaan, ponnistuksia diplomatian puolesta, tekoja ydinaseriisunnan eteen. Näiden sijaan kärjet on ikävä kyllä asetettu muualle. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on läpeensä militaristista ja epädemokraattista. Tämän päivän Suomessa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ei saisi edes keskustella, jos ei ole korkeaa virkaa Puolustusvoimissa tai työpaikkaa Ulkopoliittisessa instituutissa.


Tällaisessa ilmapiirissä, jonka poliittinen eliitti on luonut, siinä ei kuulu ihminen, siinä ei valitettavasti kuulu ensisijainen pyrkimys väkivaltaisuuksien päättymiseen - siinä kuuluu aseet ja siinä kuuluu jo niin monen monta kertaa vääräksi todettu ajatus siitä, että sodat saadaan loppumaan sotimalla ja että paras tapa vastata väkivaltaan on väkivalta.


Mielestäni kuvio olisi voinut olla hyvinkin selvä. Suomen ei olisi pitänyt jättää Nato-hakemusta. Mutta poliitikkojen Nato-hinku meni ja menee kaiken muun edelle. Silti kysyn: Miksi Suomi lähti tekemään erillistä yhteisymmärrysasiaa Turkin kanssa? Miksi Suomen presidentti ja hallitus sanovat ymmärtävänsä "Turkin turvallisuushuolia", vaikka toisaalta he haluavat painottaa, että Suomi on oikeusvaltio ja kunnioittaa ihmisoikeuksia? Jos nämä jälkimmäiset olisivat täällä meillä kunnossa, niin muutama asia olisi eri tavalla: Suomi ei olisi lähtenyt mielistelemään Erdogania, Suomi ei olisi lähtenyt edes neuvottelemaan Turkin kanssa siitä, miten Erdoganin kurdivastainen politiikka saadaan levitettyä myös Suomeen.


Rauha Kurdistaniin, tukea Rojavalle ja koko kurdiliikkeelle, kurdiaktivistit vapaaksi vankiloista ja Erdoganin nationalismi alas. On edelleen korostettava, että Kurdistanin työväenpuolue PKK ei ole terroristijärjestö.

Rauha, solidaarisuus ja joukkovoima olkoon meidän aktivistien ja ihmisoikeuksien puolustajien vastaus esteisiin tiellämme kohti parempaa maailmaa. Näiden voimin olen jatkossakin valmis sanomaan ääneen sen, mikä sanoa pitää. Rauha Kurdistaniin, tukea Rojavalle ja koko kurdiliikkeelle, kurdiaktivistit vapaaksi vankiloista ja Erdoganin nationalismi alas. On edelleen korostettava, että Kurdistanin työväenpuolue PKK ei ole terroristijärjestö. Kannustan vielä kaikkia allekirjoittamaan kansainvälisen vetoomuksen PKK:n poistamiseksi EU:n terroristijärjestöjen listalta - vetoomus löytyy osoitteesta justiceforkurds.info.


Suuri kiitos ja taistelu jatkuu!

56 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page