top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Pron edustajistovaalit 2020: Työväenlehtituki Prohon


Työväenlehtiä pinossa ja pinon päällä Pron jäsenkortti ja kynä.

Ne mediat ovat juuri työväenlehtiä, jotka tunnistavat tehtäväkseen työtä tekevien ja yhteiskunnan sorrettujen ja vähäosaisten äänen tuomisen kuuluviin sekä heidän asemansa parantamisen kannalta oleellisten asioiden nostamisen, muutoin kovin vaihtoehdottomalta vaikuttavaan, keskusteluun.


Tällä hetkellä Suomessa on enää harvoja työväenlehtiä monestakin syystä. Työväenliike on kadonnut ja menettänyt suuntansa, toimitusten resurssit käyvät niukille ja lehtiä on myös tarkoituksella laitettu alas.


Osalla ammattiliittoja on tarjolla työväenlehtituki jäsenilleen (muun muassa JHL, SEL, Teollisuusliitto). Tuella on paitsi positiivinen vaikutus toimituksille, niin ennen kaikkea iso tärkeys jäsenen kannalta. Ammattiyhdistysliike on kasvanut, voimistunut ja saavuttanut tuloksia yhteisillä kamppailuilla, joissa liikkeen puolella seisovien medioiden rooli on ollut merkittävä. Tämä rooli ei ole hävinnyt mihinkään, vaikka viime vuosikymmeninä laajempia kamppailuja parannusten eteen ei ay-liikkeen toimesta olla valitettavasti nähtykään. Sekin on mahdollista muuttaa.


Ammattiyhdistysliike on kasvanut, voimistunut ja saavuttanut tuloksia yhteisillä kamppailuilla, joissa liikkeen puolella seisovien medioiden rooli on ollut merkittävä.

Työväenlehdet toimivat siellä, missä työntekijät taistelevat oikeuksistaan ja missä protestoidaan epäkohtia vastaan. Ne kertovat ajankohtaiset uutiset, tarjoavat syvempiä näkökulmia ja analyyseja sekä luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta työtä tekevissä. Kulttuuria, teoriaa ja ”kevyempää” sisältöä unohtamatta. Työväenlehdet tuovat siis tiedot siitä, mistä ”valtakunnan ykkösmediat” tai iltapäivälehdet hiljenevät.


Työväenlehdet toimivat siellä, missä työntekijät taistelevat oikeuksistaan ja missä protestoidaan epäkohtia vastaan.

Esitän, että Ammattiliitto Pro ryhtyy tarjoamaan jäsenilleen työväenlehtitukea, joka kattaa osan lehden vuositilausmaksusta. Tuen myötä prolaiset voisivat hakea entistä matalammalla kynnyksellä uutta ay-perspektiiviä omaan toimintaan tai ylipäätään saada sen kipinän ryhtyä aktiiviksi. Se kannattaa.

32 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page