top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Pron edustajistovaalit 2020: Miksi edustajistovaaleilla on väliä?Pian on meidän prolaisten aika äänestää. Ammattiliitto Pron edustajistovaalit käydään 10.8.-4.9. Edustajistoon valitaan 100 edustajaa ja enintään saman verran yleisvarajäseniä sektorikohtaisella ja alueellisella jaolla. Itse olen ehdokkaana teollisuussektorilla, alueena Länsi-Suomi.


Hyvänä neuvona pätee myös Pron jäsenistölle se, että kannattaa äänestää vaaleissa aina, kun siihen on mahdollisuus.

Viime edustajistovaaleissa äänestysprosentti oli 15,6. Äänestysoikeutetuista jäsenistä vajaa 13 000 äänesti tuolloin. Jokainen ääni on arvokas, mutta onhan tuo luku on todella pieni. Alhaisempi äänestysaktiivisuus kertoo osaltaan siitä, ettei liiton organisaatioon ja toimintaan vaikuttamisesta ja edustajiston merkityksestä ole onnistuttu viestimään tarpeeksi eikä äänestämisestä ole tehty tarpeeksi houkuttelevaa. Hyvänä neuvona pätee myös Pron jäsenistölle se, että kannattaa äänestää vaaleissa aina, kun siihen on mahdollisuus.


Edustajisto on liiton korkein päättävä elin. Se valitsee liiton puheenjohtajan, hallituksen ja päättää toiminnan linjauksista. Siksi käsiteltävien asioiden skaala on huomattava, ja edustajiston päätöksillä vaikutetaan koko liiton toimintaan, painopisteisiin ja tavoitteisiin. Edustajistoon valittavien jäsenten työ on poliittista, sillä Pro on yhtenä Suomen suurimmista ammattiliittona keskeinen toimija työelämään ja yhteiskuntaan vaikuttavissa asioissa. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon, että Pro tietenkin neuvottelee toimihenkilöiden työehtosopimuksia ja edustajiston päätöksillä voidaan edistää tiettyjä tavoitteita neuvotteluissa, vaikka varsinainen työehtosopimustoiminta kuuluukin liiton hallituksen päätäntävallan alle.


Omia ajatuksiani Pron toiminnan ja politiikan eteenpäin viemiseen voit lukea täältä blogista pitkin kevättä, kesää ja syksyä sekä ehdokassivultani.

15 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page