top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Myös Boliviassa ainoa tie on rauha

Boliviassa ei tilanne näytä hyvältä. Hiljattain maan presidentinvaalit voittanut sosialistisen MAS-puolueen Evo Morales on joutunut eroamaan tehtävästään ja pakenemaan Meksikoon – osittain johtuen levottomuuksista, osittain johtuen armeijan sekaantumisesta asiaan. Maassa on parhaillaan käynnissä laajoja mielenosoituksia ja väkivaltaisuuksia, kun hallitusta puolustavat ja sitä vastustavat ottavat yhteen.

Valtion vaaliviranomaiset julistivat Moralesin vaalivoittajaksi 25.10., mutta opposition kärkiehdokas Carlos Mesa kieltäytyi myöntämästä tappiotaan ja väitti istuvan presidentin voittoa vilpilliseksi. Myös Amerikan valtioiden järjestön OAS:n vaalitarkkailijat kertoivat presidentinvaaleissa tapahtuneen epäselvyyksiä. Viime viikonloppuna joukko poliiseja ryhtyi vastustamaan Moralesia ja vetäytyi pois maan pääkaupungissa La Pazissa sijaitsevalta Plaza Murillolta, jossa sijaitsee myös presidentin palatsi. Tämän jälkeen armeijan asevoimien komentaja Williams Kaliman pyysi – tai todennäköisemmin painosti – Moralesia eroamaan. Eroamisensa jälkeen sunnuntaina 10.11. Morales pakeni Meksikoon, joka myönsi hänelle turvapaikan. Käytännössä katsoen armeija on siis kaapannut presidentiltä vallan ja valmistautuu ottamaan johdon itselleen, vaikka mitään perustuslaillisia oikeuksia armeijalla ei siihen ole.

OAS:n vaaliraportti on totta kai otettava vakavasti, mutta tilanne eskaloitui liian nopeasti ja johti väkivaltaisuuksiin. Vaalien mahdollisten epäselvyyksien selvittäminen ja uusintavaalien järjestäminen olisi tapahtunut huomattavasti jouhevammin, mikäli opposition puolelta oltaisiin oltu diplomaattisempia ja valmiita dialogille. Nyt levottomuuksista ja kiistan aiheuttamasta jakautumisesta kärsii pahiten Bolivian kansa.

Kyllä Moralesin hallintoa on kritisoitu – ja varmasti myös aiheesta. Bolivian tilannetta, kuten aina näitä niin sanottuja valtataisteluita, on silti aiheellista lähestyä pohtien, mitä maan vasemmistolainen hallinto on saanut aikaan 13 vuoden aikana. Kun Morales voitti presidentinvaalit ensimmäisen kerran vuonna 2006, maan alkuperäiskansojen antama tuki oli keskeinen tekijä hänen voitolleen. Kun alkuperäiskansat saivat tuolloin oman edustajansa maan johtoon, ovat he saaneet paljon parannuksia arkeensa. Yleisestikin Boliviassa on Moralesin kausilla panostettu koulutukseen, terveydenhuoltoon, infrastruktuuriin sekä sosiaalisiin uudistuksiin ja hankkeisiin, joilla on edistetty paikallishallintoja ja demokratiaa sekä vähennetty köyhyyttä ja asunnottomuutta.

Talouden kannalta keskeisiä tuotannon sektoreita, tehtaita, laitoksia ja palveluja on kansallistettu ja näin pystytty ohjaamaan tuotot suoraan yhteiskunnan hyväksi. Myös viime aikoina kiihtyneiden Amazonian metsäpalojen torjunnassa Moralesin hallituksen toiminta on ollut esimerkillistä, sillä sammutustöihin on panostettu paljon resursseja ja Morales myös esimerkiksi keskeytti oman presidentinvaalikampanjansa elokuussa keskittyäkseen Amazonian tilanteen helpottamiseen. Hallitus on ollut koko ajan enemmän nostamassa agendalleen globaalin ympäristökriisin torjuntaa ja toteuttamassa Boliviassa ekososialistista ympäristöpolitiikkaa. Hallitus on niin ikään puuttunut naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja tehnyt useita lakiuudistuksia väkivallan torjumiseksi.Tällä hetkellä tukeansa Bolivian vallankaappaukselle ovat osoittaneet etupäässä Amerikan johtavimmat ja äänekkäimmät oikeistohallitsijat – Yhdysvaltojen Trump ja Brasilian Bolsonaro. Se, kuinka Trump kehuskelee vallankaappausta ja kuvailee Bolivian kansan ”valinneen nyt demokratian tien ja saaneen nyt äänensä kuuluviin” tms. on puhtaasti ideologista höpinää eikä Trump taida edes tietää, mitä nuo mainitsemansa käsitteet tarkoittavat. Kuten odottaa saattaa, mutta silti valitettavasti, myöskään median uutisointi ei ole ollut riippumatonta ja tasapuolista, vaan kärkinä ovat olleet lähinnä Moralesin parjaaminen sekä hallituksen vastustajien näkyvyyden korostaminen samalla, kun hallituksen puolustajista on mainittu enimmäkseen vain sivulauseilla.

Kaikista rauhanomaisin tapa taannuttaa levottomuuksia ja saada selvyyttä jupakkaan on järjestää uudet presidentinvaalit, joihin myös Moralesilla tulee olla oikeus asettua ehdolle. Sitten voidaan katsoa uudemman kerran, kuka on kansan valitsema presidentti johtamaan maata. Bolivialaiset päättävät itse asioistaan – ei armeija, eivät ärhäkät oikeistopoliitikot ja kaikista vähiten ulkovallat.

Lähteitä ja luettavaa

Ten Important Accomplishments Under Evo Morales - TeleSUR English Evo Morales has proved that socialism doesn’t damage economies - The Guardian

Nationalization Added 670,000 Jobs to Bolivia’s Economy: CELAG - TeleSUR English

Bolivia’s Remarkable Socialist Success Story - The Nation

13 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page