top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Lopetetaan jo se lentokentän alamäestä valittaminen


Jiri Mäntysalon mielestä Vantaan on lopetettava lentoasemakeskeinen kaupunkikehittäminen.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kritisoi hallitusta ja lentomatkustamisen sääntelyä. Hänestä Suomen on vaikea osallistua matkailualan elpymiseen ja matkustaminen vaikeutuu, jos hallituksen uusi lakiesitys tartuntalain väliaikaiseksi muuttamiseksi toteutuu.


Ensinnäkin, elämme edelleen globaalissa pandemiassa, jonka takia terveystilanne Suomessa voi jälleen pahentua, jos rajoituksia puretaan viime kesän esimerkin mukaisesti liian nopeasti. Onhan meillä nyt rokotteet joo, mutta kahden annoksen suojakaan ei ole välttämättä 9-12 kuukautta pidempi ja uudet virusmuunnokset uhkaavat. Tämä tarkoittaa, että terveysturvallisuuden varmistaminen ja koronan leviämisen ehkäiseminen Suomessa entistä rivakammin on yhä välttämättömämpää.


Toiseksi, Vantaan päättäjillä ja Viljasella on peiliinkatsomisen paikka siinä, miten työllisyyspolitiikkaa ja elinvoimaisuutta on rakennettu Vantaalla. Lähes yksinomaan lentoasemaa varten on tehty infrarakentamista ja lentoaseman kaikkivoipaisuuteen on luotettu, mutta samalla on unohdettu elinkeinojen monipuolisempi kehittäminen. Samaan tapaan kuin monissa öljymaissa on luotettu sokeasti öljyyn pohjautuvaan talouteen, on Vantaalla panostettu sokeasti lentoasemaan.


Entistä enemmän työllistämisen potentiaalia on tällä hetkellä kuitenkin julkisissa palveluissa.

On varmasti totta, että Vantaan lentoaseman toiminnot ja välilliset kädet työllistävät paljon ihmisiä. Entistä enemmän työllistämisen potentiaalia on tällä hetkellä kuitenkin julkisissa palveluissa; sosiaali- ja terveydenhuollossa, koulutuksessa, sivistystoimessa, kirjastoissa, kulttuuripalveluissa, kiinteistöhoidossa ja niin edelleen. Oman lisänsä tuovat myös ne uudet julkiset palvelut, joita kannattaa ja on mahdollista lähteä tekemään kaupungin tai kuntien yhteistyöelinten omana tuotantona sen sijaan, että hommat hoitaa puutteellisesti yksityinen bisnes liian vähällä henkilöstömäärällä.


Vantaan kaupunkiympäristössä ja elinvoimaisuudessa on paljon kehitettävää ja asukkailla on näihin asioihin sanomista ja asiantuntemusta. Uuden valtuuston on linjattava, että ihan ilman koronaakin ekologisista syistä vähentämisen arvoisen lentoliikenteen varaan ei tulevaisuuden Vantaata kannata enää pönkittää.


Mahdollistetaan lisää asukkaiden omaehtoista toimintaa ja lähidemokratiaa. Kehitetään lentoasemaa hallitusti, realistisesti ja ekologisesti.

Otetaan koko kaupunki ja lähiöt huomioon, lisätään tuloja kaupungin omalla palvelutuotannolla, otetaan kantaa ja vaaditaan pääomatuloja kunnallisverotuksen piiriin. Mahdollistetaan lisää asukkaiden omaehtoista toimintaa ja lähidemokratiaa. Kehitetään lentoasemaa hallitusti, realistisesti ja ekologisesti. Ja muutetaan sen virallinenkin nimi Vantaan lentoasemaksi.


Eli todellakin olen sitä mieltä, että ratikan reittiä ei ole syytä rakentaa lentoaseman kautta.

17 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page