top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Lähden ehdolle aluevaaleihin 2022!


Kuvassa vasemmalla Jiri Mäntysalo ja oikealla teksti 'Kohti uusia aluevaaleja tammikuussa 2022!'.

Olen päättänyt asettua ehdolle tammikuussa 2022 pidettäviin aluevaaleihin. Kyseessä on uudet vaalit, jotka järjestetään sote-palvelujen järjestämisvastuun siirtyessä kunnilta uusille hyvinvointialueille - virallisesti vuoden 2023 alussa.


Eduskunta hyväksyi Sanna Marinin hallituksen sote-mallin kesäkuussa. Terveydenhoito sekä palo- ja pelastustoimi siirtyvät nyt kunnilta 21 hyvinvointialueen ja viiden yhteistyöalueen vastuulle. Yksi perustettava hyvinvointialue tulee olemaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, joka muodostaa aluevaaleissa myös oman vaalipiirin. Vantaalaista ehdokasta voi siis äänestää Keravasta ja päinvastoin.


Pidän tätä läpi mennyttä sote-mallia (kuten myös edellisten oikeistohallitusten sote-esityksiä) huonona, sillä se ei korjaa ydinongelmaa palveluiden järjestämisessä - resurssien puutetta. Vaikka järjestämisvastuu siirtyy kunnilta laajemmille alueille, ei riittävän palvelutason vaativasta rahoituksesta ole varmuutta. Itse asiassa esitykseen leivottiin mm. sisään leikkuri, joka huomioi palvelutarpeen kasvun jatkossa vain 80 prosenttisesti. Se tarkoittaa väistämättä leikkauksia palvelutasoon.


Näinkin ison palvelusektorin järjestämisvastuun siirtäminen kunnilta pois on isku lähidemokratialle. Asukkaiden ja potilaiden vaikutusmahdollisuudet palvelujen kehittämiseen tulevat jatkossa olemaan entistä pienemmät, kun päätöksenteko niistä viedään kauemmas.


Yhdyn myös SKP:n pääsihteerin Tiina Sandbergin arvioon ja analyysiin, jonka voit lukea täältä.


Koska tämä sote-uudistus nyt kuitenkin on tulossa, asetun ehdolle aluevaaleihin siksi, että ensinnäkin haluan nostaa tapetille edelle kirjoitettuja huomioita sekä vaikuttaakseni siihen, että sote-uudistuksen toteutuksessa ja uuden hallintomallin rakentamisessa kuullaan asukkaita, potilaita ja itse sote-alan ammattilaisia.


Kuuntele lisää mietteitäni aluevaaleista ja sote-uudistuksesta videoltani suomeksi tai englanniksi!


***


Aluevaalit 2022

Ennakkoäänestys kotimaassa 12.-18.1. sekä ulkomailla 12.-15.1.2022

Vaalipäivä 23.1.2022

Lue lisää aluevaaleista ja niiden aikataulusta!

25 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page