top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Kansanradio-keskustelua kouluruoasta ja ilmastosta

Kansanradion vakiokuulijana korvaani osui pari kommenttia viime viikon sunnuntain, 15.9., lähetyksestä liittyen kasvisruokaan sekä naudanlihan ja maidon hiilijalanjälkeen. Kirjoitin ja lähetin siis seuraavan tekstin Kansanradioon, joka luettiin tämän sunnuntain ohjelmassa:


Viime viikon lähetyksessä nimimerkki Vihainen koululainen kysyi, miksi koulun liharuokapäivinä tarjolla on vegaanivaihtoehto, mutta kasvisruokapäivinä ei ole saatavilla vaihtoehtoisesti liharuokaa. Omasta mielestäni liharuokaa ja vegaaniruokaa ei voida laittaa vertailussa samalle viivalle, sillä vegaaniruoka on ympäristön, ilmaston ja eläinten hyvinvoinnin kannalta huomattavasti ja ehdottomasti parempi valinta. Vegaanius on tätä päivää ja tulevaisuutta sekä yhä välttämättömämmäksi käy se, että lihansyöntiä ja maitotuotteiden käyttöä vähennetään. Kaiken lisäksi lihasta ja maidosta saadut ravintoaineet ja vitamiinit ovat täysin korvattavissa eikä juuri mistään niin sanotusti hyvästä tarvitse luopua. Liharuokia vastaavat maut ja ruoan ulkonäkö saadaan myös aikaiseksi tarvittaessa vegaanisilla aineksilla, jos niitä kaivataan.

Usein kuultu väite suomalaisen lihan ja maidon ekologisuudesta verrattuna vaikkapa tuontielintarvikkeisiin ei myöskään pidä yksiselitteisesti paikkansa, sillä kuljetuksen osuus elintarvikkeen ympäristövaikutuksista on yleisesti vain noin viisi prosenttia ja suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy ruoan tuotannossa. Tämä ei silti tarkoita, etteikö lähiruokaa tulisi suosia, vaan verratessa lähellä ja kauempana tuotettuja kasviksia ja kasvituotteita on aina parempi valita lähellä tuotettu, sillä sen avulla kannatetaan kotimaista ruoantuotantoa.

Haluan myös vastata toiselle Kansanradioon soittaneelle, joka pohti naudanlihan ja maidon hiilijalanjäljen eroa. Tutkimusten mukaan naudanlihantuotannosta aiheutuvat päästöt ovat moninkertaisesti suuremmat maidontuotantoon verrattuna. Luonnonvarakeskus kertoo pakatun maidon ja muiden maitotuotteiden kasvihuonekaasupäästöjen sijoittuvan akselille 1,4 kilosta 2,4 kiloon per litra, kun taas naudanlihan päästöt nousevat 20-30 kiloon per naudanlihakilo. Toki sekä maidon- että lihantuotannon ilmastovaikutukset muodostuvat samoista tekijöistä eli naudan ruoansulatuksen metaanipäästöistä ja huomattavan suuresta rehunkulutuksesta. Karjamaatalous ei ole siis edes Suomessa järin ekologisesti kestävää, vaan maito- ja lihatuotteiden vähentäminen on ilmaston ja ympäristön kannalta reilua.


Koulujen kasvisruokapäivät herättävät negatiivisiakin tunteita, vaikka lihansyönnin vähentäminen on ympäristön kannalta välttämätöntä.

20 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page