top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Hävetkää Helsingin vihreät ja kiinteistöbisnes!


Pirkkolan metsää kaadetaan. Kuva: Janne Passi / Keskuspuiston puolesta -kampanjan Facebook-sivu.
Pirkkolan metsää kaadetaan. Kuva: Janne Passi / Keskuspuiston puolesta -kampanjan Facebook-sivu.

Pirkkolan metsää ollaan kovaa vauhtia raivaamassa alas, kun uuden liikuntahallin rakentajat ovat aloittaneet kaatamaan puita ja tuhoamaan lähimetsää. Helsingin kaupungilla olisi valta estää ennenaikaiset tuhotyöt maanomistajan valtuudellaan, mutta sen sijaan se on pysytellyt asiasta hiljaa.


Helsingillä on peiliin katsomisen paikka. Kaupunkisuunnittelussa ja kaavoituksessa arvostettava asia olisi ehdottomasti tärkeiden luontoalueiden riittävä läheisyys asuinalueilla. Ihmisten ja ympäristön ehdoilla toimivaa kaupunkia ei rakenneta isojen yritysten ja rakennusfirmojen tulostavoitteet edelle. Helsingin päättävissä elimissä ja pormestaristossa olisi syytä tarkistaa kunnan tavoitteet kuntalaista: ”Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.”


Pirkkolan metsän lisäksi Helsingillä on suunnitelmissa tuhota ympäristöä ainakin Vuosaaren rannoilla ja metsissä sekä Haagan Riistavuorenpuistossa ja Mätäjoessa. Lisäksi Elielinaukio ja Asema-aukio aiotaan rakentaa täyteen sekä Eduskuntatalon ja Tennispalatsi väliselle arvokkaalle alueelle on valmisteilla rakentamista lukuisien jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttämän baanan kustannuksella.


Kaupunkiympäristölautakunta on Sinnemäen johdolla hyväksynyt lähes kaikki rakennusliikkeiden ja sijoittajien kanssa valmistellut suunnitelmat.

Tässä surkeassa jamassa on Helsingin kaupungin ympäristöpolitiikka, josta vastuuta kantaa etunenässä vihreät. Apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr.) toimialueena on kaupunkiympäristö ja hän toimii myös kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtajana. Lautakunta on Sinnemäen johdolla hyväksynyt lähes kaikki rakennusliikkeiden ja sijoittajien kanssa valmistellut suunnitelmat. Helsingin vihreät ei ole juurikaan toiminut Pirkkolan metsää ja muita lähiluontoa puolustavien aktivistien ja kaupunkilaisten kanssa yhteistyössä tai anna ymmärtää olevansa samoilla linjoilla ihmisten huolien kanssa. Tämän tyylistä politiikkaa ei varmasti kaupunkilaiset heti odottaisi ”ympäristöpuolueena” profiloituneiden vihreiden vastuuhenkilöiltä.


Kaupunkisuunnittelussa ja rakentamisessa voitaisiin valita myös vastuullinen ja luontoa kunnioittava linja.

Vihreät tai Sinnemäki ei ole ainut paha Helsingin oksettavan ympäristövihamielisessä linjassa, mutta he tuovat äärimmäisen hyvin julki myötämielisyytensä suurbisneksen porvarillisille intresseille. Kaupunkisuunnittelussa ja rakentamisessa voitaisiin valita myös vastuullinen ja luontoa kunnioittava linja, joka pohjautuisi kaupungin omaan julkiseen rakentamiseen sekä asukkaiden kuulemiseen ja vuoropuheluun kaavoituksessa. Kyllä niitä liikuntahallejakin varmasti voidaan tarvita, mutta onko ihan pakko rakentaa juuri jäljellä olevan arvokkaan lähiluonnon kustannuksella.


Päivänselvää ja läpinäkyvintä on se, että Helsingin kaupunki on valinnut strategiakseen patamustan porvarillisen politiikan, jolla pyritään viemään lähiluonto ja peesaamaan joka käänteessä suurpääomaa. ”Maailman toimivinta kaupunkia” rakennetaan niitä varten, joilla on jo taskut täynnä rahaa.

175 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page