top of page
Etsi
  • Writer's pictureJiri Mäntysalo

Energiaköyhyys pois!


Vähän majakkavalon kaltainen lamppu.

Tulkoon valot, sähköt ja lämmitys - pääsiäisenäkin! Euroopan vasemmistossa on puhuttu jo kauan ennen Ukrainan sodan pahentumista ja inflaation kasvua energiaköyhyydestä. Termi kuvaa köyhyyden ja kasvavan energian hinnan yhteyttä ja kotitalouksien vaikeuksia maksaa kohonneita energiahintoja.


Jo viime vuoden lopulla sähkön hinta Suomessa kerrostalohuoneistolle oli kasvanut vuodessa keskimäärin 12,3 prosenttia, pientalolle (ei sähkölämmitteinen) keskimäärin 10,6. (Tiedot Tilastokeskukselta.)


Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli maaliskuussa 2022 5,8 %. Helmikuussa inflaatio oli 4,5 %. Eli kalliimpaan suuntaan mennään...


Maaliskuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.Mitä tehdä?


• Sähköverkot on saatava kansalliseen omistukseen, pois yksityisen bisneksen käsistä.

• Energia pitää määritellä sosiaaliseksi perusoikeudeksi Suomen lainsäädäntöön (ja myös Euroopan tasolla) ja vastuullisten viranomaisten on valvottava tämän oikeuden toteutumista.

• Oikeudeksi määrittelyn perusteella perusmäärä sähköä tulee olla maksutonta kaikille kotitalouksille.

• Sähkö- ja energialaskut tulee olla helposti ymmärrättäviä ja läpinäkyviä.

• On vauhditettava uusiutuvan energian lisärakentamista julkisesti rakentaen ja omistaen. Näin koko paletti voidaan pitää omissa käsissä ilman voitontavoittelua.

• On tuettava ja edistettävä vahvemmin maalämmön ja muiden ekologisten lämmitysmuotojen käyttöönottamista omakotitaloissa ja muissa rakennuksissa.

• Samalla kun turvataan oikeus sähköön ja energiaan, on syytä käynnistää valtakunnallinen energiansäästökampanja, joka tekee myös uusiutuvan energian osuuden vahvistamisen helpommaksi.


Euroopan vasemmiston "Right to Energy" -kampanja puuttuu energiaköyhyyteen ja esittää siihen konkreettisia ratkaisuja koko Euroopan tasolla. Osa tässäkin postauksessa listatuista toimista on kampanjassa mainittuja. Kampanja ei ole mikään uusin uus, vaan viimeisimmät tiedot sivulla on vuodelta 2018, mutta kukin meistä sähkön hinnan nousun kanssa kamppailevista tiedämme, että tilanne ei ole parantunut.

8 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page